Son Dakika :
Ana Sayfa » , , » Bodur Yayın Balığı (Ictalurus Melas)

Bodur Yayın Balığı (Ictalurus Melas)

Yayınlayan: balikciblog - 3 Şubat 2013 Pazar | 17:57

BODUR YAYIN BALIĞI (Ictalurus Melas): Siluridae familyasından olan yayın balığı tatlı suların en çok ağırlığa ve boya ulaşabilen balığıdır.
100 kg. ve 3 m’yi aşanları vardır.
Tembel yapılı ancak güçlü, benzetme yapılacak olursa manda karakterinde bir hayvandır. Genelde nisan ayı sonlarına kadar yumurtasını sessiz ve mümkün olduğunca berrak sulara bırakır.       
Diğer tatlısu balıklarından farklı olarak üreme, eş tutarak, erkek ve dişinin bir süre birlikte yaşayıp, yumurtanın dökülmesi ve döllenmesi şeklinde olur. Daha sonra erkek tarafından yumurtalar koruma altına alınması ile devam eder. Erkek 3-4 gün içinde yavrular yumurtadan çıkıncaya kadar nöbet bekler. Çiftleşme dönemi bitiminde tek olarak yaşar, sürü oluşturmaz.
Turna balığı gibi belli bir bölgede yer edinir ve burayı (kuraklık, sel, kirlenme, rahatsız edilme gibi nedenlerle) mecbur kalmadıkça veya avlanmadıkça terk etmez.
Bir uzun çifti üst çenesinde, diğer kısa iki çifti alt çenesinde yer alan bıyık şeklindeki duyargaları sayesinde algıladığı balık, kurbağa, su faresi, su kuşları ve bunlara benzer doğal ortamında bulabildiği her türden canlıyı yer. Ağzının alt ve üst çenesi hatta damağında bile yer alan ince sık ve batıcı, dişler sayesinde ağzına alıp, hareketsiz bıraktığı avını parçalamadan tüm olarak yutar.       Gözleri vücuduna oranla çok küçük olan yayının görme yeteneği zayıftır ancak ışığa karşı hassastır. Görme yeteneği zayıf olan tüm canlılar gibi yayının da diğer duyuları daha gelişmiştir.      

AVCILIĞI: Avı için kesinlikle sessiz olunması, suya gece ışık, gündüz gölge verilmemesi gerekir. Kelebek de tabir edilen kol boyu yayın avı için gece veya gündüz mantarlı olta kullanılabilse de daha iri yayın avı için özellikle gece, bırakma (dip) olta geçerlidir. Görme yeteneğinin zayıf olması ve balığın kendine aşırı güveni nedeniyle olta kalınlığı balığı rahatsız etmez.
Avlanılacak yer hususunda ise göl olsun, nehir olsun, sivrisineğin olmadığı yerde yayın bulamazsınız. Sebebi açıktır, yayın tembel yapılı, pek yer değiştirmeyen bir balıksa, besinini öncelikle yiyebileceği boyda balıklar ve kurbağalar oluşturuyorsa, küçük balık ve kurbağalar sivri sinek lavraları ile besleniyorsa ve bu lavralarda durgun sularda bulunuyorsa sonuç açığa çıkar.
Yayın avı için durgun ve sivrisineğin bol olduğu sular uygundur.      
Bu balık için en geçerli yemler sigara kalınlığında siyah sülük, iri, diri ve bolca solucan, avlanılan bölgede tutulacak (10-15 cm boyda) canlı balık ve canlı kurbağadır.      
Bırakma oltanın kıyıya bağlanması için ise en uygunu nehir veya gölün kıyısındaki ağaçların yaş dallarıdır.
Balığın oltaya yakalanmasını takiben her çekişinde esneyip eski haline dönen yaş ağaç dalı hem balığı yoracak, hem de oltanın kopmasını engelleyecektir.





0 yorum:

Yorum Gönder

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin... !

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popular Posts

 
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2011. balikciblog - Tüm Hakları Saklıdır