Son Dakika :

Büyük Camgöz (Güneşlenen Köpek Balığı) Cetorhinus maximus

Yayınlayan: balikciblog - 3 Haziran 2013 Pazartesi | 04:26

Büyük Camgöz (Güneşlenen Köpek Balığı) Cetorhinus maximus Büyük Camgöz (Cetorhinus maximus) dünyada balina köpekbalığından sonra yaşayan en büyük ikinci balıktır.
Çoğunlukla seniz yüzeyinde görüldüğü

için güneşlenen köpek balığı olarak ta isimlendirilir. Plankton ile beslenen üç köpekbalığından ikincisidir. Plankton yiyen diğerleri ise balina köpekbalığı ve kocaağızlı köpekbalığıdır.
Dünyanın tüm ılıman denizlerinde bulunan göçmen bir balık türüdür. Akdeniz ve Güney Ege'nin açık sularında zaman zaman rastlanır. İri cüssesi ve iyi huylu olması nedeniyle nesli tehlike altındadır. Bu nedenle ülkemizde de yasalarla koruma altında olup avcılığı yasaktır.
Akıntı ağları ve gırgır ağlarına tesadüfen yakalanır. zaman zaman gemilerle çarpışarak zarar görür.Yavaş hareket eder ve genellikle zararsız süzücü beslenen bir balıktır. Oldukça büyümüş bir ağız ve gelişmiş solungaç yarıkları ile bedeni süzücü beslenmeye anatomik olarak uyarlanmıştır. Burun şekli koniktir ve solungaç yarıkları kafasının her iki tarafında en üstten alta kadar uzanır. Solungaç dişleri koyu renkli ve kıl gibidir. Bu fırça dişler ağız yoluyla alınan çok miktarda suyun solungaçlar üzerinde süzülmesini sağlayarak plankton yakalamada kullanılır.


                         

Büyük Camgözün cilt rengi genellikle grimsi-kahverengi olup benekler içerir. 
Kaudal (kuyruk) yüzgecinin yanlarında güçlü yanal karina bulunur ve bir hilal şeklindedir. Güneşlenen köpekbalıklarının çok sayıdaki küçük dişleri sıra halinde ve her sırada yüzlerce diş bulunacak şekilde çeneye yerleşmiş ve adeta fırça şekli alımıştır. Her bir diş bir konik uça sahip olup geriye doğru kıvrılmıştır ve bu hem üst hem de alt çenede aynıdır.
Güneşlenen köpekbalıklar bir göçmen tür olup kışı derin sularda geçirdiği sanılmaktadır. Onlar küçük sürüler halinde ya da yalnız dolaşabilir.
Küçük sürüler halinde Fundy Körfezinde yüzdükleri ve birbirine dokundukları gözlenmiş olup bu çiftleşme davranış biçimi olabilir. Basking köpekbalıkları saldırgan değildir ve genellikle insanlar için zararsızdır. Büyük Camgözler uzun zamandır besin kaynağı olarak, köpekbalığı yüzgeci için, hayvan yemi yapmak üzere ve köpekbalığı karaciğer yağı gibi amaçlarla ticari önemi yüksek bir balık olmuştur.
Aşırı avcılığın nüfusları iyice azaltması ve bazı yerlerde tamamen yok olması nedeniyle geriye kalanların koruma altına alınması gerekmektedir.
1-Balina Köpekbalığı ( Rhincodon typus )
2-Kocaağızlı Köpekbalığı (Megachasma pelagios)

0 yorum:

Yorum Gönder

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin... !

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popular Posts

 
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2011. balikciblog - Tüm Hakları Saklıdır