Son Dakika :
Ana Sayfa » , » Balıkların Asgari Avlanabilir Boy Uzunlukları

Balıkların Asgari Avlanabilir Boy Uzunlukları

Yayınlayan: balikciblog - 8 Ağustos 2013 Perşembe | 13:09

Balıkların Asgari Avlanabilir Boy Uzunlukları ve Avlanma Yasak Zamanları

Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Yeni Tebliğ 



Su Ürünleri 3/1 NUMARALI TİCARİ AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINI DÜZENLEYEN TEBLİĞ YAYINLANDI


2012-2016 yılları arasında 4 yıl süreyle uygulanacak olan “3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ” 18 Ağustos 2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Tebliğ’de avlanma araçları ve avlanma yöntemleri başta olmak üzere, avlanan balık türlerinin boy, avlanma zamanı, avlanma yerleri ve balıkçıların yükümlülükleri ile uyulması gereken kurallara ilişkin düzenlemeler yer almaktadır.

Tebliğ’in hazırlık aşamasında; ilgili üniversiteler, araştırma kuruluşları başta olmak üzere, balıkçı örgütlerinin ve ilgili tüm paydaşların görüşleri alınarak değerlendirilmiştir.
20 Haziran’da yapılan “Su Ürünleri İstişare Kurulunda” gırgır avcılığında daha önce 18 m. olan derinlik mesafe uygulamasının 30 m. ye çıkarılması teklifi; gırgır balıkçıları ile geleneksel kıyı balıkçısı arasında büyük tartışmalara neden olmuş, Bakanlık orta bir yol izleyerek 24 m. uygulamasını getirmiş ve kademeli bir geçişi benimsemiştir. Bu uygulama AB’de 50 m. dir. Getirilen yeni düzenleme yerinde bir karar olup, balıkçılığımızın geleceği açısından çok önemlidir.

Yeni Tebliğ’de getirilen diğer bazı değişiklikler şunlardır;

- Ekolojik açıdan önemli bir deniz olan Marmara denizinde; İzmit körfezi, Adalar civarı ve Büyükçekmece koyunda bazı alanlar gırgır avcılığına kapatılarak koruma alanları oluşturulmaya çalışılmıştır.
- Marmara denizinde kaçak trol avcılığının engellenmesi için, manyat ve algarna ile gece yapılan avcılık yasaklanmıştır.
- Akdeniz’de, 6 mil dışında, ton balıklarının (yazılı orkinos, tombik, tulina) avcılığına yıl boyunca müsaade edilmektedir. Göç balığı olan ton balıklarının avlanmasına imkan verilmek suretiyle ekonomiye kazandırılmasına ve balıkçılarımızın yıl boyunca av yapabilmelerine imkan tanınmıştır.
- Balık nesillerinin sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için, bazı balıkların asgari avlanabilir boy uzunlukları ile avlanma yasak zamanlarında değişiklik yapılmıştır:

-- Kalkan 40 cm’den 45 cm’ye,
-- Levrek 18 cm’den 25 cm’ye,
-- Sinagrit 20 cm’den 35 cm’ye
-- Eşkina ------------- 25 cm’ye çıkartılmıştır.
-- Kalkan balığında 1 Mayıs – 30 Haziran olan yasak dönem; 15 Nisan – 15 Haziran,
-- Dil balığında 15 Şubat – 15 Mart olan yasak dönem; 1 Ocak – 1 Şubat olarak değiştirilmiştir. Bu Tebliğ’de korumacı yaklaşım ve sürdürebilirlik daha fazla ön plana çıkarılmış, koruma ve kullanma dengesi gözetilerek, kaynakların sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde yönetilmesi ve işletilmesi olarak belirlenmiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin... !

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popular Posts

 
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2011. balikciblog - Tüm Hakları Saklıdır