Son Dakika :

Boğulmalarda İlkyardım

Yayınlayan: balikciblog - 4 Eylül 2013 Çarşamba | 12:05

SUDA BOĞULMADA NASIL İLK YARDIM YAPILIR? 

Suda boğulma yaz aylarında özellikle deniz kıyısındaki yerleşim yerlerinde çok sık görülen acil durumlar arasında yer alır. Sadece yüzme bilmeyenler değil, değişik nedenlerden dolayı (kramplar, aşırı dalga v.b.) yüzme bilen insanlarda boğulmaya maruz kalabilir. 

Boğulmalarda ilkyardımın temel amacı, akciğerlere hava girmesini sağlamaktır. Bunun için ilkyardıma mümkün olduğunca zaman geçirmeden başlanmalıdır. 


Boğulan kişiyi sudan çıkarırken ise, kesinlikle ilk tercih olarak suya atlama tercih edilmemelidir. Öncelikle boğulma açık suda ise kazazedenin yanına güvenle yaklaşabileceğiniz bir araç arayın. Mümkünse ilk olarak can simiti yada buna benzer batmayan malzemeler atın. 

Eğer bunda başarılı olamazsanız bir ip halat, tahta parçası yada kürek gibi materyaller uzatarak kazazedenin buna tutunmasını sağlayınız ve kendinize doğru çekiniz. Eğer bunlarda başarısız olursanız ve iyi derece yüzme biliyorsanız suya girebilirsiniz fakat mutlaka üzerinize can yeleği giyiniz yada yanınıza batmayan bir cisim alınız. Daima, kişiye arkasından ve koltuk altlarından tutarak yanaşın ki, size sarılıp, sizi suya doğru çekmesin !! Su içinde kesinlikle kazazedeniz size sarılmasına izin vermeyiniz. Böyle bir durumla karşılaşırsanız hemen kazazededen uzaklaşınız ve müdahale için kişinin bilincini kaybetmesini bekleyiniz. 

Boğulmalarda yapılması gerekenler:

Böyle bir durumla karşılaştığınızda ilk olarak profesyonel ekiplerden yardım isteyin, 112 yi arayın. 

Boğulmalarda ilkyardımın temel amacı, akciğerlere hava girmesini sağlamaktır. 

Kazazede bir kurtarma botuna veya can salına alındığında, eğer giyinik ise suni solunumu zorlaştıracak kuşak, kemer, kravat ve yakası ilikli gömlek gibi giysiler, süratle kişiyi rahatlatacak şekilde çıkarılmalı veya gevşetilmelidir. 
Hastaya bilinç kontrolü yapınız.”iyi misin, beni duyuyor musun?” tarzında sorular sorarak bilinci kontrol edin eğer cevap veriyorsa solunumu ve dolaşımı var demektir rahatlayabiliriz. 

Cevap vermiyorsa; 
Kesinlikle hastanın Akciğerlerindeki suyu boşaltmaya çalışmayınız. Unutmayınız ki bu durumda ağızdan gelecek olan sıvı direkt mideden gelmektedir. 

Not: Suda boğulmalarda, boğulma sırasında nefes borusu girişinin kasılmasına bağlı olarak çok az miktarda su akciğerlere girer. Suda boğulanlarda özellikle soğuk havalarda 20-30 dakika geçse bile yapay solunum ve kalp mesajına başlanmalıdır. 
Yapay solunum uygulamak için kazazedenin başı hafif arkaya doğru eğin ve ağzını açın. Bir el kazazedenin ensesinin altına diğer el ise kazazedenin alnına, işaret ve baş parmaklar burnu kapatacak biçimde yerleştirilir. Yardım eden kişi derin bir soluk aldıktan sonra, dudaklarını kazazedenin dudaklarının üstüne yerleştirir ve soluğunu güçle verir. Kazazede çocuksa soluk verme fazla güçlü olmamalıdır. Soluk verdikten sonra kazazedenin soluk vermesine izin vermek amacıyla ağzı açık tutulur. Bu işlemden hemen sonra yani hava çıkışı sırasında hastanın başını aşırı olmayacak şekilde yana çeviriniz. Bu işlemi 2 defa tekrarlayın. 

2 kere solunum verdikten sonra zaman kaybetmeden kalp masajına başlayınız. İki elinizi birbirine üstten kenetleyerek ellerinizi hastanın göğüs kafesinin tam ortasına gelecek şekilde yerleştiriniz ve göğüs kafesini 4-5 (yetişkinlerde4-5 cm çocuklarda 1-2 cm) cm aşağıya (yaklaşık 30-40 kg bası uygulayacak şekilde) indirecek kadar bastırınız. (hız olarak 2 saniyede 3 defa bastırmak en idealidir). 30 tane kalp masajı yaptıktan sonra 2 defa suni solunum yaptırınız daha sonra ise tekrar 30 kalp masajı 2 sunni solunum olmak üzere, Profesyonel acil yardım ekibi gelene kadar kalp masajı ve suni solunuma devam ediniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin... !

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popular Posts

 
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2011. balikciblog - Tüm Hakları Saklıdır