Son Dakika :
Ana Sayfa » , » Kadife Balığı (Tinca tinca)

Kadife Balığı (Tinca tinca)

Yayınlayan: balikciblog - 3 Şubat 2013 Pazar | 17:33

KADİFE BALIĞI (Tinca tinca): Yeşil sazan olarak da bilinir, sazangiller (Cyprinidae) familyasından fazla haraket etmeyen yavaş akan suların dıp kısımlarında yaşayan bir balık türü.
Bütün Avrupa'da ve Asya'nın orta derece iklimli kesimlerinde bulunur. Türkiye'nin kuzeyinde, yani batı ve doğu Karadeniz bölgelerinin tatlı sularında, İç Anadolu'daki baraj ve göllerde, özellikle Eskişehir Çatıören barajında bol miktarda bulunmaktadır.
                                       KADİFE YETİŞTİĞİ YERLER
Kadife balığının doğal rengi yeşil-zeytin rengidir, ama insanlarca yetiştirilmiş olan altın renkli türü "altın kadife balığı" sadece suni göllerde bulunur. Dış özelliklerinden en çok dikkati çeken kalın kuyruğudur. Kalın derisi bir sürü çok küçük pullar ve salya ile kaplıdır.
KADİFE ÜREME DÖNEMİ

Görünüşünden ve ele çok yumuşak geldiğinden dolayı türkçede "Kadife" diye adlandırılmıştır.
Ağzını aynı diğer sazangiller gibi dışarıya doğru uzatabilir ve dudaklarından iki kısa bıyık sarkar. Kadife balıkları ortalama 20-30 cm büyüklüğünde olurlar.
En büyük rastlanmış ve kanıtlanmış ölcüleri 70cm uzunluk ve 10 kg ağırlıktır.
Kadife balıkları kısa bir süre için oksijen kıtlığı içinde yaşayabilirler. Zaten sadece bu kabiliyetlerinden dolayı onları çok küçük göllerde bile bulmak mümkündür.
Çiftleşip yumurtlama zamanları nisan ile haziran arasıdır. O zaman 300.000 yapışkan yumurtalarını su bitkileri üzerine bırakırlar. Suyun içindeki mikroskopik hayvanlardan beslenirler (Plankton), ama bazen sülük ya da yosun'da yerler.
Kadife balığı kusulan ve hatta akrabası olan sazandan da lezzetlidir.











0 yorum:

Yorum Gönder

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin... !

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popular Posts

 
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2011. balikciblog - Tüm Hakları Saklıdır