Son Dakika :

Pina (Pinna nobilis)

Yayınlayan: balikciblog - 15 Haziran 2013 Cumartesi | 23:27


Pina - Pinna nobilis


Açıklama: Çift kabuklu kabuk genellikle uzun 91 cm (3 metre) ve onun şekli enhabitates bölgeye göre farklılık gösterir. Tüm kalem kabukları gibi kirlilik ve kabuk zarar nispeten kırılgandır. Güçlü kullanarak kayalar bağlandıktan byssus kumaş yapılacak kullanılan pek çok ipek gibi konuları oluşmaktadır.
Bu keratin tarafından hayvan salgılar bu lifler byssus bezi bile 6 cm uzunluğundadır. Kabuğun içinde parlak anne-of-inci ile kaplı olduğu.

 Dağıtım: Bu tür bir endemik için Akdeniz bunu 0.5 ile 60 m arasında değişen derinliklerde deniz aşağı yaşıyor.Bu (ince kum, çamur, genellikle yumuşak sediment alanları altında gömülü bulunamadı anoksik ).

İnsan ilgisi: Bu türlerin kökeni deniz ipek yapıldığı, byssus hayvanın. Ne yazık ki, son yıllarda, Pinna nobilis haline gelmiştir, yok olma ile yasak balıkçılık kısmen tehdit, yumuşak parça trol ve ankraj ve aynı zamanda çünkü düşüşün tarafından yenilebilir, tesadüfi öldürme olduğu gerçeğini Seagrass alanlar. Kirlilik Artan hala kimyasallarla yumurta, larva ve yetişkin midye tahribata yol açar. Sonuç olarak, asil kalem kabuk Akdeniz'de bir tehlike altındaki türler olarak listelendi. Avrupa Konseyi Habitat Direktifi 92/43/EEC doğal yaşam alanlarının korunması ile ilgili durumları ve yabani hayvan ve bitki olduğunu P. nobilis kesinlikle (AET Ek IV, 1992) korunmaktadır, fan midye örneklerinin kasıtlı yakalama veya öldürme her türlü yasa ile yasaklanmıştır.

Bir parçası olarak Costa Concordia felaket devam eden kurtarma çabası İtalya (2012), bir grup Pinna nobilis 200 numaralandırma elle türlere zarar neden olabileceğini sonraki mühendislik çalışmaları olma nedeni, yakındaki bir alana taşındı. Kaynak:wikipedia

Pinanın (Pinna nobilis, Linnaeus 1758) Büyüklüğe Bağlı Olarak İzmir Körfezi Ege Denizi Türkiye de Askı Kültür Sisteminde Yetiştiriciliği 

 Izmir Karantina Adası, Türkiye de doğadan toplanan pina yavrularının (Pinna nobilis, Linnaeus), büyüme ve yaşamaları Aralık 2004 ve Nisan 2006 tarihleri arasında iki grup oluşturularak (büyük boy ve küçük boy) karşılaştırıldı. Çalışma boyuca, pinaların total canlı ağırlık, kabuk boyu, eni ve kalınlığı aylık olarak ölçüldü. Pinaların küçük (32 mm) ve büyük (73 mm) boy grupları sırasıyla 140.25±10.46 mm ve 154.36±16.12 mm boya ve 64.64±17.98 g ve 99.74±30.53 g canlı ağırlığa sırası ile ulaştı. Gruplar arasında kabuk boyu ve canlı ağırlık artışı bakımından farklılık görüldü. Klorofil-a, deniz suyu sıcaklığı, tuzluluk, partikül organik (POM) ve partikül inorganik madde (PIM) gibi çevresel parametreler her örnekleme zamanında takip edildi. Kabuk boyunun artışını klorofil-a ve PIM etkilemektedir. Bununla birlikte, kabuk boyu artışına sıcaklık ve POM etkilememektedir. Küçük ve büyük gruplar için yaşama oranı sırasıyla %93 ve %100 olarak belirlenmiştir.

Morfolojik Özellikleri: Pinna nobilis Ortak adı "soylu kalem kabuk" türlerin kalem kabuk , büyük bir deniz çift kabuklu yumuşakça aile Pinnidae , 'kalem kabukları'. Çift kabuklu kabuğu yaklaşık 91 cm (3 metre) uzunluğunda büyüyebilir ve şekli değişkendir. Tüm kalem kabukları gibi nispeten kırılgan. İpek gibi tüyleri, ya da byssus, kabuk üreten lif oluşan güçlü bir "kablo" kullanarak kayalara tutunur. Kabuğun içinde parlak, anne-sedef kaplı . Bu türlerin kökeni Akdeniz'in ve 20 metre derinliğe kadar denizlerde yaşar. Ne yazık ki, son yıllarda, Pinna nobilis kısmen aşırı avcılık nedeniyle yok olma tehdidi haline gelmiştir. Kabukları genelde sütlü kahverengidir. Bazen kızıl kahverengiye yakın renkte olanları da görülür. Kabuk üzerinde gri renkte noktalar bulunabilir. Genellikle kumlu bölgelerde yaşarlar. Deniz çayırlarının arasında sıkça görülürler. Sivri uçları ile kumun içinde dik dururlar. Dışarıda kalan kısımlarının üzeri liflidir. Tepe kısımları yuvarlaktır. Beslenme ve solunum için açılır, tehlike anında hızla kapanır.Kabuk parçaları eşit, uzun üçgen şeklindedir ve arkada birbirinden ayrılır. Kabukların tabanı düzdür ve yaşadıkları zemin üzerine sabit lenmiştir. Kabuğun dış kısmında çeşitli canlılar (kabuklu canlılar, yosunlar vb.) bulunabilir. Böylece kamuflaj sağlayarak düşmanlarından korunur. Canlı kısmı kabuğun içindedir. Kapaklarını açıp kapatarak plankton ve organik besin maddeleri ile beslenir.

















0 yorum:

Yorum Gönder

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin... !

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popular Posts

 
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2011. balikciblog - Tüm Hakları Saklıdır