Son Dakika :

Sazan Balığı (Cyprinus carpio)

Yayınlayan: balikciblog - 3 Şubat 2013 Pazar | 16:44



SAZAN (Cyprinus carpio), sazangiller (Cyprinidae) familyasına adını veren tatlısu balığı. Göl ve yavaş akan derelerde bulunur. Uzun gövdeli, solucan, böcek larvaları ve bitkilerle beslenen bir dip balığıdır.1,7 m. boyunda,40 kg ağırlıkta olanları vardır.
Ömrü 40-50 yıla kadar varabilir. Türkiye'nin akdeniz ve güneydogu bölgesi haricinde heryerinde bulunur.Ancak, Akdeniz Bölgesinin en önemli akarsularından olan Göksu ve Seyhan Irmağı'nda bol miktarda sazan yaşamakta ve ağırlıkları 10-12 kilograma ulaşabilmektedir. Anayurdu Asya'dır. 12. yüzyıldan sonra, Avrupa ve Amerika'nın tatlı sularında üretilmiştir. Suni balıkçılıkta önemli yer tutar. Solucan, böcek larvaları ve bitkilerle beslenir. Çoğunlukla boyları 1 metreden fazla olur. Ağırlığı 25 kg'dan fazla olanları da vardır. Her ısıdaki suya uyum sağlar. 3-30 °C arasındaki sularda rastlanır. Aşırı soğuklarda toplu halde çamura gömülerek kış uykusuna yatarlar. Kışın ölmeden donabilirler. Su akıntısına karşı yüzebilirler. Kuyruğunu çeneleri arasına sıkıştırır, bıraktığında zemberek gibi boşanarak 3-5 metre sıçrayarak çağlayanları aşabilirler.Pullu ve pulsuz birçok çeşidi vardır. Pullu türleri iri pulludur. Renk ve biçimleri yaşadıkları ortama göre değişir. Genellikle sırtı koyu yeşil, yanları ve karın altı yeşilimtrak kahverengidir. Küçük ağızlı kalın ve oynak dudaklıdır. Üst çenelerinden dört bıyık sarkar. Dişleri yoktur. Yutak (farinks) dişleriyle besinlerini öğütürler. Bıyıkları dokunma organı olarak görev yapar.Dipleri karıştırır, suyu bulandırırlar. Çevik ve hareketli balıklardır. Sürüyle dolaşırlar. Eti fazla kılçıklıdır. İrileri iyi pişirildiğinde eti beğenilir. Nisan-Haziran arasında yumurtlarlar. Yumurtaları bitkilere yapışır. Bir dişi, bir defada yarım milyon yumurta bırakabilir. Yumurtaların çoğu diğer balıklar tarafından tüketilir. Ortam ısısına bağlı olarak en geç bir hafta içinde yumurtalar açılır. Üç yılda erginleşirler. Sazanların 100 yıl kadar yaşadığı söylenirse de, ömürleri normal olarak 40-50 yıl kadardır. Balıkçılar bunları harekete geçirmek için gürültülü sesler çıkarırlar. Ağla bol miktarda avlanırlar. Durusu gölünde 30 kg gelenleri vardır.Bin yıldan beri insanlarca suni olarakta yetiştirilen sazan balığından insanlar tarafından çesitli süs balıkları türetilmiştir. Bunların en tanınmışları bir akvaryum balığı olan Japon balığı ve Japonya'da yüzyıllardır rengarenk ceşitleri türetilen koi Sazanıdır.

 AVI : En ideali AYNALI sazandır. En iyi av dönemi , haziran 15 ve şubat 1'dir. Gece avı irilerin yakalanması için ideal olanıdır. Tatlı suda en çok yakalanan balık türüdür. Tatlı su balık avı denilince akla ilk gelen sazan avıdır.Dip oltası ve şamandıralı olta ile iki şekilde avı yapılır. Sazan avında çok farklı yemler kullanılabilir. Bu herkesin bildiği yemlerden başka yöresel olarak kullanılan çeşitli tahıl hamurları da mevcuttur. Birçok türü olan sazanın en çok bilinen türü kara sazan ve aynalı sazandır. Avlanılacak bölge önceden mutlaka yemlenmelidir.
BULUNDUĞU YERLER : Dik yamaç kenarlarında bulunmaz. Hafif bayır olan yerlerde bulunur. Baraj yada göle açılan küçük dere yataklarının ağızlarında, su yollarının önlerinde dibi kayalık olmayan akıntı ağızlarında ve kumluk ve yosunlu kısımlarda görülürler. Akarsularda ise ağaç kökleri ve sazlıklarda, irileri kaya önlerindeki derin girdaplarda ve akıntılı yerlerde suların akıntı ağzının hemen önünde bulunurlar.
BOYUT: 40 cm
YEM:Ekmek, dane(bakla, bezelye, mısır, nohut), solucan ve diğer kurtçuklar
İĞNE:4-5-6
MİSİNA:EL OLTASI: Olta 0.60-0.80mm tercihan şeffaf yeşil
               MAKARA: 0.30-0.45mm beyaz veya yeşil min.20kg
YÜZME HIZI: 6-12.2 km/s
TAVSİYELER:Seyhan Baraj Gölünde Sazan balığının birçok çeşidine rastlanabilir.

Sazan Balığı Oltası




























1 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popular Posts

 
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2011. balikciblog - Tüm Hakları Saklıdır