Salmo, Salmothymus, Stenodus ve Oncorhynchus.
Atlantik somonu (Salmo salar) ve pasifik somonları (Oncorhynchus) tatlısuda yetişip denize göç eden, ve sonra yumurtlamak için tekrar tatlısulara dönen göçebe balıklardır. Bu göçlerinde inanılmaz bir çaba ile imkânsız görünen engelleri aşarlar; hatta alçak şelaleri metrelerce yukarıya atlıyarak ya da hiç desteksiz boşluğa dökülen suyun içinde akıntıya karşı yüzerek aşarlar. Somon balıkları bütün okyanusu dolaşmış olsalar bile, suyun kokusunu takip ederek sonunda daima kendi doğdukları kaynağa geri dönerler.
Bu somon balıklarının doğdukları yere dönerken karşılaştıkları ilk sorundur.
Üreme zamanında erkeklerin renklerinde ve vucut şekillerinde değişiklikler olur.
Etleri çok sevildiği için ve havyarı sosyete delikatesi sayıldığı için Somon balıklarının yüksek ticari değerleri vardır.
ATLANTİK SOMBALIĞI (Salmo salar):
Yumurtadan yeni çıkmış bir Atlantik somonu larvası |
Yumurtadan yeni çıkmış bir Atlantik somonu larvası Ömürünün çoğunu Atlas Okyanusunda geçirir.
Sadece üreme zamanında Avrupa'nın ve Kuzey Amerika'nın ırmaklarına girer ve dağların eteklerinde bulunan kaynaklarına kadar göç eder.
Bu yolculuğun sonunda çiftleşip yumurtlar ve tekrar geri döner. Ama bu göç ve çiftleşme işi çok yorucudur, ve göç esnasında yemek yemezler. Bu yüzden çoğu denize dönemeden ölür. Ayrıca tatlısuda daha çabuk hastalık kapabilirler. Denize dönmeye başaranların kaptığı mikropları deniz suyunun tuzu öldürür.
Hatta pasifik somonlarında bu üreme esnasında ölenlerin sayısı çok daha fazladır. Suyun sıcaklığına bağlantılı olarak yavru balıklar 1 ila 5 ay sonra yumurtadan çıkarlar.
Bir yaşına girenleri okyanusa doğru yola çıkarlar.
Bir kaç yıl sonra, okyanusta başlayarak suyun kokusunu takip ederek tekrar o doğdukları tatlısu kaynağına yumurtlamak için geri dönerler.
0 yorum:
Yorum Gönder
Ne düşündüğünüzü bize söyleyin... !
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.