Son Dakika :

Tatlısu Levreği (Perca fluviatilis)

Yayınlayan: balikciblog - 3 Şubat 2013 Pazar | 18:29



TATLISU LEVREĞİ (Perca fluviatilis): Percidae familyasından bütün Avrupa'da yaygın olan bir etçildir. Batı Karadeniz ve Marmara Bölgesi tatlısularında bulunur.Lezzetli ve sevilen bir türdür.
Göğüs ve karın yüzgeçlerinin kırmızıkızıl rengi ve bütün levrekler için tipik olan sert dikenli bir sırtı vardır. Vücudunda 6 ile 8 adet arası yukarıdan aşağıya incelen çizgiler vardır, ve alt dudağı üsttekinden daha öne çıkıktır. Tatlısu levrekleri 40-45 cm büyüklüğe kadar ulaşırlar, ama 55 cm büyüklükte tutulmuş olanlarıda vardır. Tatlısu levreklerinin böyle bir ölçüye ulaşmaları çok uzun sürer; 8 ila 10 yaşına varmış olanları ancak 25 cm boyunda olurlar.Dişileri su kıyısının yakınında alçak su seviyesinde yumurtlarlar. Yumurtadan çıkan yavrular ilk önce su yüzüne çıkıp hava-torbalarını hava ile doldururlar. Bu yavrular akıntıdan derin sulara taşınırlar ve orada plankton'dan beslenirler. Birkaç hafta sonra alçak suya geri dönerler ve orada sivrisinek kurtçukları ve diğer böcek kurtları ile beslenmeye başlarlar.Göllerde yaşayan tatlısu levreklerinin yavruları henüz küçükken sazangiller yavruları ile aynı yemlerden beslenirler. Bazı koşullar altında bu sazangiller yavruları, dahada büyümüş olan tatlısu levreğinin yemi olur. Besin sıkıntısı çeken tatlısu levreği kendi türünün yavrularıyla da beslenir.Derin göllerde tatlısu levreği kış soğuğunu büyük derinliklerde geçirir. Bu zamanı atlatabilmeleri için en az 6 C° su sıcaklığına ihtiyaç duyarlar.Avrupa tatlısularına, diğer bir tatlısu levrek türü olan Gymnocephalus cernuus bırakıldığından beri, tatlısu levreğine yeni bir rekabet olmuştur. Önümüzdeki on yıl içinde bu gelişmenin sonucu ne olacağı henüz bilinmemektedir.
PLANKTONPlankton, suda bulunan, hareket yeteneği akıntıya bağımlı olan canlılara verilen genel isimdir. Genellikle mikroskobik boyutta ve tek hücrelilerdir. Denizanaları veya kopmuş yosunlar da okyanusbilimciler tarafından plankton olarak tanımlanır.
LEVREK AVCILIĞI: En uygun mevsim yazdır. Levrek avcılığının bu kadar sevilmesinin bir sebebi de yaz mevsiminin güzel havasının iyi ve zevkli bir avlanma için en iyi zaman olmasıdır. Yaz boyunca Levreği bulabileceğiniz yerler; küçük taşlık, kayalık, sualtı bitkileri ve dökülen ağaç yapraklarının bulunduğu tortulu yerlerdir.Isının yüksek olduğu ve güneş ışığının en kuvvetli olduğu gün ortasında Levrek kıyıdan biraz uzaklaşır.Levreğin beslendiği balıklar, gün boyunca sürüler halinde dolaşır.Fakat sabahları ve akşamları sürüler oluşması esnasında büyük karışıklık olur. Levrek bundan faydalanır ve yalnız olan avı kolayca seçer.Çok sıcak günlerde balıklar daha serin olan açık sulara giderler. Çok geniş alana dağılırlar ve bu yüzden yerlerini tespit etmek zor olabilir. Fakat akşamları genellikle ısırma dönemleridir. Bu Levreğin avı olan balıkların gıdaları olan böcek ve planktonları avlamak için düzgün sürülerinin dağıldığı zamandır.Levreği avlamanın iyi bir yolu da, avlanan bir levrekten ümitsizce kaçmaya çalışan su yüzüne zıplayan küçük balıklardır.Avlanmaya değecek diğer bir yer de Levreğin yaz ayları boyunca oldukça çok bulunabileceği akarsuların göllere açılan ağızlarıdır.Ay'ın Dolunay zamanlarında geceleri de avlanılabilir.
SAZLIKLAR SARARDIĞINDA:Sonbahar boyunca yapraklar dökülmeye başladığında ve sazlıklar sarardığında Levrek yavaş yavaş daha derin sulara iner. Sonbahar yüzeydeki suyu serinlettiğinden, derinlerde ılık su bulabilirler. Bazen sonbaharda avlanma, yazın olduğundan daha iyi olabilir. Çünkü Levrekler kısıtlı bir alanda toplanırlar. Ayrıca yaz mevsiminin iyi av kaynaklarından dolayı beslenmiş ve şişmandırlar.Sonbaharda durgun su tercih edilmelidir. Levrek rüzgâra karşı özel bir hassasiyete sahip değildir. Fakat sonbahar fırtınaları suyu karıştırır ve bulandırır. Bu yüzden fırtınalı günler boyunca ya da hemen sonrasında avlanmanızı tavsiye etmem. Avlanmadan önce birkaç gün tortunun çökelmesi için bekleyin. Yazın son günleri ılık hava Levreği kıyıya ve sığ sulara çekebilir.Sonbahar ayları boyunca Levrek avı için en iyi zamanlar illaki sabahları erken saatler ya da akşamları değildir. Sabahlar ve öğleden sonraları en iyi dönemleri olabilir.Yılın hangi zamanı olursa olsun, Levrek avına karar vermeden önce daima barometreye bakmalısınız. Yüksek basınç, durgun su ve yükselen hava basıncı genellikle en iyi ve en verimli av ortamıdır.
SALLANAN ŞAMANDIRA:Başlangıç için genelde ucunda şamandıra olan bir kamış ve solucan kullanılır. Bunun yanı sıra hafif makarada kullanabilirsiniz. Eğer daha büyük bir balığın peşindeyseniz ya da daha uzağa ulaşmak istiyorsanız fırlatmalı bir kamış tercih edilmelidir.Eğer şamandıra balıkçılığı ile daha büyük balık avlamak istiyorsanız en iyi yöntem yem olarak gümüş balığı kullanmaktır.Eğer solucan ve kurtçukla avlanacaksanız, yemi dibe yakın tutmanız gerekir. Çünkü Levrek avını dipte bekler.Yem suda hareketsiz durmamalıdır, hareketli olmalıdır. Suda yemin hareketini engelleyeceğinden dolayı kıstırma kurşun ağırlığı kancaya çok yakın yerleştirmeyin. Kancanın 20 cm. kadar üzeri yeterlidir. Misinayı bir ya da iki kere çekmek solucanı daha cazip hale getirecek ve Levrek tarafından daha kolay keşfedilmesini sağlayacaktır.Daha derin sularda dip balıkçılığı tercih edilir ki bu bazen kesinlikle gereklidir. Misinanızda ağırlık en uzak noktada olmalı, kancalarınız bedene 15 cm. kadar uzakta köstek ile birleştirilmelidir.Gezer kurşunlu dip oltasında ise kurşununuzu kancanın 30-50 cm. üzerine yerleştirin. Fırdöndü ile kancanızı bağlayın. Daha sonra kancayı yem olarak kullanacağınız balığın ağzına veya sırtına takın. Bundan sonrası büyük bir balığın yemi kapmasını bekleme mesafesidir.!
DOĞRU MALZEME:Birçok balıkçı, amatör balıkçılık avına şamandıralı kamış oltayla başlar ancak çok kısa bir süre sonra makaralı yem fırlatmalı oltaya döner.Yem fırlatmalı Levrek avında gereğinden büyük malzemenizin olmaması çok önemlidir. Normalde 1.80-2 m.'lik bir kamış (ki grafit olması tercih edilmeli) küçük sabit bir fırlatma makarası 250-300 gr. ağırlığında, birkaç bilyeli, long-cast (makine kafası geniş olan) yeterlidir.Misina mümkün olduğunca ince olmalıdır. 0.20-0.25 misina normaldir. Eğer avlandığınız sular Turna bakımından zengin ise 0.30 misina ve çelik beden kullanmanız için her türlü sebep mevcuttur. Ancak, çelik bedenin dez-avantajı yemin hareketine engel olmasıdır. Bu sizin kendi başınıza vermeniz gereken bir karardır. Ama unutmamalısınız ki Levrek için kullanılan yapay yemlerin Turna için kullanılanlardan pek farkı yoktur ve de Turnanın Levrek yemini ısırma riski çok büyüktür.a şamandıralı kamış oltayla başlar ancak çok kısa bir süre sonra makaralı yem fırlatmalı oltaya döner.Yem fırlatmalı Levrek avında gereğinden büyük malzemenizin olmaması çok önemlidir. Normalde 1.80-2 m.'lik bir kamış (ki grafit olması tercih edilmeli) küçük sabit bir fırlatma makarası 250-300 gr. ağırlığında, birkaç bilyeli, long-cast (makine kafası geniş olan) yeterlidir.Misina mümkün olduğunca ince olmalıdır. 0.20-0.25 misina normaldir. Eğer avlandığınız sular Turna bakımından zengin ise 0.30 misina ve çelik beden kullanmanız için her türlü sebep mevcuttur. Ancak, çelik bedenin dez-avantajı yemin hareketine engel olmasıdır. Bu sizin kendi başınıza vermeniz gereken bir karardır. Ama unutmamalısınız ki Levrek için kullanılan yapay yemlerin Turna için kullanılanlardan pek farkı yoktur ve de Turnanın Levrek yemini ısırma riski çok büyüktür.
KULLANILAN YEMLER:

Levrek Sahteleri(Rapala)















Tatlısu Levreği Oltası



                                                                                                           


   

0 yorum:

Yorum Gönder

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin... !

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popular Posts

 
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2011. balikciblog - Tüm Hakları Saklıdır