Erkekler: 60 cm kadar Dişiler: 130 cm kadar büyür.
Yumurtlamak için Sargossa Denizine gider. 1.OOO m’den fazla Derinliklerde, Milyonlarca Yumurta döker. Yumurtlama ve Dölleme İşleminden sonra hem dişi hem erkek ölür! Sargossa Denizinde yumurtadan çıkan Larv’lar (Yavrular), çeşitli akıntılarla,Yurdumuzun Kara Sularına kadar gelir. Bu Yolculuk 1-2 sene sürebilir. Çesitli Akarsularımızın Denize dökülen yerlerinde (Deltalarında) bir kaç ay oyalanır. Larv’lar, yumurtadan çıkıp deltalara ulasıncaya kadar, şeffaftırlar. Yani balığın içi görünür. Bu aşamada, Larv’lara Cam Yılan Balığı denir. Larv’lar Deltalara ulastığı zaman, Boyları 5-8cm civarındadır.Deltalarda bir müddet beslenen Larv’ların, bu zaman zarfinda renkleri koyulaşır. Açık Kahve Rengini alan Larv’lar, bu Dönemden itibaren Tatlı Sulara girmeye başlar. (Nehirlere, Irmaklara, Derelere)Azda olsa bir Miktar Larv’lar Deltalarda kalır ve yaşamını Denizde devam ettirir. Tercihen, Tuz oranı düşük olan kıyıları seçer.
Larv’ların düşmanları arasında Etobur Balıklar gelir. En başta Levrek! Fakat, Larv'ların en büyük Düşmanı, bir çok konumda olduğu gibi, yine İnsanoğludur. İnsanoğlu, büyük tehlikeleri atlatarak, Sargossa Denizinden, deltalara kadar gelen Larv’ları, ince Gözlü Ağlarla süzerek yakalar! Bu tür Avcılıkta, Fransa, İtalya ve Hollanda başı çeker! Yakalanan Larv’ların büyük bir kısmı, Konserve olarak, Zenginlerin Masasını süsler. Diğer kısmıda Balık çiftliklerine satılır. Birçok Kültür Balığının, Suni Döllenme ile yetiştirilmesine rağmen, Yılan Balığı henüz bu şekilde yetiştirilememektedir. Japonlar son senelerde Yılan Balıklarının havuzlarda yumurtlamasını sağlamışlardır. Fakat, yumurtadan çıkan Larv’ları uzun Vadeli yaşatamamışlardır!
Yılan Balığı Larv’larına en çok Çin'deki yetiştirme çiftliklerinden talep gelir. Bir Kg canlı Larv’lar icin 1.400-1,800 $ ödenir.5.000-7.000 Adet Larv bir Kg gelir! Sadece Çin’in senelik Larv ihtiyacı 60-80 Ton arasıdır! Tatlı Sulara giren Larv’lar, beslenme Usulüne ve alışkanlığına göre, zamanla Kafa Yapılarını değiştirirler.
Genellikle Solucan ve yumuşakçalarla beslenen Yılan Balıklarının, Kafa şekli sivrimsi olur! Daha ziyade Küçük Balıkları avlayanların Kafa şekli, Genis ve Küt olur! Bu Türlere Kurbağa Baş denilir. Tatlı Sularımızda ve Denizlerimizde yaşayan Yılan Balıkları, belirli bir zaman sonra yumurtlamak için Sargossa Denizine doğru yola çıkar. Yolculuğa çıkan Balıklar, O andan itibaren Yem yemez! Olta ile yakalanmaz!
Yolculuk genelde, Yöreye ve Su Sıcaklığına göre, Eylül sonundan Ocak ortasına kadar sürer. Baraj ve Göletlerde Hapis olan Yılan Balıklarının, Geceleri, nemli ve yağışlı havalarda, Karadan bir müddet yol katederek, yakında bulunan ve Denize birleşen Akarsulara geçtikleri görülür!
Yurdumuzda en büyük Yılan Balıkları, Manavgat çevresinde yakalanır. Eskiden, Büyük Menderes Nehri ve Bafa Gölünde yakalanan 7 kg’avaran Yılan Balıklarından, maalesef eser kalmamıştır! Yılan Balığının bir türü de Yeni Zellanda’da yaşar. Bu Balıklar 1,60m Boya ve 25-30 kg’a kadar ulaşır. Yılan Balığının Eti çok lezzetlidir, ve ekonomik Değeri yüksektir. Tavası, Mangalı ve Tütsülemesi yapılır. Ayrıca çeşitli Avrupa Ülkelerine İhracatı yapılır. Denizlerimizde yaşayan Yılan Balığı ile Yavru Migrilari birbirinden ayırt etmek çok basittir. Yüzgeç şekillerinin yanı sıra, Göz Seklinden ayırt edilebilirler.Yavru Migrilerin Gözleri iki misli daha büyük ve Patlak olur.
YILAN BALIĞI AVI: Yılan balığı her vakit her olta ve yemle yapılamıyor Yılan balığı misinası 30,luk yada 40 lık kullanılmalı. 40 lık kursun altına kileps ve en alta da 5 ve 6 lık kancayla yapılır Püf noktası ise kullanılan yemler Yılan balığı etobur bir hayvan olduğu için Ona uygun olan bölgemizde topraktan çıkan Solucanla yapılır, ve bir detay daha söylemek istiyorum Solucanı başından değil 2-3 cm altından kancaya takıyoruz.
Yılan Balığı Oltası |
04.06.2013 TARİHİNDEKİ KIYI AVINDAN |
Teşekkürler çok faydalı oldu
YanıtlaSilrica ederim...faydalı olmasına ayrıca sevindim...
Silteşekkürler
YanıtlaSilteşekkürler
YanıtlaSilrica ederim sinem hanım..
Sil