Son Dakika :

Ocak-Şubat Balıkları

Yayınlayan: balikciblog - 27 Mart 2014 Perşembe | 14:03

Hamsi (Engraulis encrasicolus)

Bilimsel sınıflandırma 

Alem: Animalia (Hayvanlar) 
Şube: Chordata (Kordalılar) 
Sınıf: Actinopterygii (Işınsal yüzgeçliler) 

Takım: Clupeiformes 
Familya: Engraulidae 
Cins: Engraulis 
Tür: E. encrasicolus 
Binominal adı: Engraulis encrasicolus

Hamsi (Engraulis encrasicolus), Engraulidae familyasına ait bir balık türü. 

Fiziksel özellikleri

Vücut iğ şeklinde hafif yassılaşmış olup yanlarda yuvarlaktır. Alt dudak mevcut değildir, üst çene ise uzun olup, sırt rengi koyu mavi siyahımsı, alt taraf açık renklidir. Yan tarafları parlaktır. Kuyruk yüzgeci homoserk yapıdadır. 

Yaşam şekli

Karadenizin insan yaşamıyla birleşen balığıdır. Marmara Denizinde de bulunur. Sürüler halinde yaşar ve 20 cm'e kadar büyür. Ocak - Mart arasında beslenmek için sahillere yaklaşır. Gündüzleri 30–40 m. derinlerde, geceleri yüzeye yakınlarda dolaşır. 1 yaşından itibaren olgunluğa erişip 18°-20 °C sularda, 25–60 m. derinliklerde ve az tuzlu sularda üreyip yaklaşık 40.000 yumurta döker. Ömürleri 4 yıl kadardır. 

Avlanması

Doğu Karadeniz bölgesinde Ekim ayının ikinci haftasında balıkçılar dualar okuyarak ve kurbanlar keserek denize açılmakta gırgır adı verilen çevirme ağlarıyla avlanmaktadır 1970'li yıllara dek Karadeniz'de hamsi balığı öylesine çok bulunmaktaydı ve öylesine ucuzdu ki halk "hapsi" adını verdiği bu balığın fazlasını tenekelerle tarlalara gübre niyetine dökmekteydi. Örneğin hamsinin bol dolduğu 1937 yılında 1 teneke Karadeniz hamsisi 5 kuruşa satılmaktaydı.

Yemekleri

Türkiye'nin her bölgesinde tüketilmesine karşın Karadeniz kültürü ve mutfağının değişmez bir parçası olarak en çok yemeği bu coğrafyada yapılmaktadır. 

Bazı hamsi yemekleri : Hamsi buğulama, hamsi tava, hamsi salatası, hamsili piva, pazılı (lamesli) hamsi, hamsili pide, hamsili poğaça, hamsikoli (hamsili mısır ekmeği), kiremitte hamsi, hamsi salamurası, hamsi kuşu (hamsi puli), hamsi köftesi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin... !

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popular Posts

 
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2011. balikciblog - Tüm Hakları Saklıdır