ÇAPAK BALIĞI (Abramis brama): Sazangiller (Cyprinidae) familyasına ait bir tatlısu balığı türü. Çapak balığı ortalama 30-50 santim boyunda yakalanır.
Ara sıra 75 cm ve 7 kg ağırlığına kadar olanına da rastlanır.
Sırtı hafif yeşil, kahverengi, sarı ya da siyah gibi parlar. Göğüs yüzgeçlerinin haricinde tüm yüzgeçleri koyu gri renktedir. Göğüs yüzgeçleri açık gri renktedir ve neredeyse karın yüzgeçlerine yetişecek kadar büyüktür. Ve bu göğüs yüzgeçleri ile çapak balıklarını kendilerine çok benzeyen ve çok sık çapak balıkları ile karıştırılan Tahta balığı (Blicca bjoerkna)'dan ayırt etmek mümkündür.
Bu iki balık türüde aynı zamanda çiftleşip yumurtlarlar. Bu arada bazen bir balık türünün dölü diğer balık türünün yumurtasına ulaşabilir, ve böylece "melez balıklar" meydana gelebilir. Bu melezlerin kursak dişlerini inceleyerek, karışmış olmalarına rağmen daha çok hangi türe ait oldukları tespit edilebilir.
Çapak balıklari 16 yaşına kadar yaşayabilirler.
YAŞADIĞI İKLİM: Çapak balıkları Avrupa'da Alp dağlarının kuzeyinde, Balkanların Karadeniz'e yakın kısmında, Karadeniz'e yakın tatlısularda, Aral gölü ve Hazar denizi civarındaki tatlısularda bulmak mümkündür. Tuna nehrinde yaşayan bir türü Abramis brama danubii adını taşır. Aral gölü ve Hazar denizi civarında yaşıyanın adı Abramis brama orientalis'dir. Türkiye'de Batı Karadeniz, Marmara ve Ege bölgelerinin tatlısularında bulunur.
Çapak balıkları genelde ırmakların çok yavaş akan kısımlarında ve göllerde bulunur. Suyun dibindeki besinli çamurun yakınında küçük sürüler oluşturarak yaşarlar.
BESLENME: Çapak balığın dudaklarını dışarıya kıvırabilme kabiliyeti ona sivrisinek kurtçukları, çamur solucanları, midyeler ve sülükler gibi su hayvanlarını daha rahat ayıklayabilmesi için faydalıdır. Bazen su bitkileri ve plankton'dan da beslenirler.
ÜREME: Üreme zamanları Nisan ve Haziran arasındaki zamanda iki hafta sürer. Dişiler ürettikleri 1,6 ila 2 mm büyüklüğündeki 150.000 ila 300.000 adet yumurtayı su bitkilerinin üzerine yapıştırırlar.
Eskiden çok yenilen bir balık türü olmuş olan çapak balığı, artık günümüzde kılçıklarından dolayı pek sevilmiyor.
Ana Sayfa »
Çapak Balığı
,
Çapak Balığı Avı
,
Çapak Balığı Yaşadığı İklim
,
Tatlısu Balıkçılığı
» Çapak Balığı (Abramis brama)
0 yorum:
Yorum Gönder
Ne düşündüğünüzü bize söyleyin... !
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.