Son Dakika :

Ahtapot Yahni (Alkollü)

Yayınlayan: balikciblog - 1 Ekim 2013 Salı | 08:13


Ahtapot Yahni Malzemeler

*4-6 kişilik 
*1 kg ahtapot, temizlenmiş 

*3 yemek kaşığı zeytinyağı 
*1 adet iri kırmızı soğan, doğranmış 3 diş sarmısak, ince doğranmış 
*2 yemek kaşığı konyak 

*300 ml sek beyaz şarap 
*800 g olgun kiraz domatesi, soyulmuş ve doğranmış ya da 2×400 g konserve doğranmış domates 
*1 adet kırmızı çili, çekirdekleri çıkarılmış ve doğranmış (isteğe bağlı) 
*450 g küçük taze patates 
*1 yemek kaşığı doğranmış taze biberiye 
*1 yemek kaşığı taze kekik yaprakları 
*5 bardak balık suyu 
*2 yemek kaşığı taze düz maydanoz yaprakları 
*Tuz ve çekilmiş karabiber 
*Biberiye dalları, süsleme için Sarımsaklı ekmek için 
*1 diş iri sarmısak, soyulmuş 
*8 adet kalın dilim baget ekmek veya ciabatta ekmeği 
*2 yemek kaşığı / 30 ml zeytinyağı 

Ahtapot Yahni Nasıl Pişirilir

1- Ahtapotu büyük parçalara ayırın ve bir tencereye koyup üzerini tamamen soğuk su ile kaplayın. Tuz ekleyin ve haşlayın, ardından ateşi kısıp 30 dakika boyunca yumuşatarak haşlayın. Durulayıp lokmalara ayırın. 

2- Yağı bir tavada kızdırın. Soğanları, 2-3 dk hafifçe renk verene kadar pişirip sarmısak ekleyin ve 1 dk daha pişirin. Ahtapot parçalarını ilave ederek 2-3 dk daha hafifçe renk verene kadar, karıştırarak pişirmeye devam edin. 

3- Üzerine konyak dökün ve ateşe verin. Alevler dindiği zaman şarabı ilave edin ve kaynatıp 5 dk fokurdamasına izin verin. Domatesi ve kullanıyorsanız çili biberini, ardından patatesi, biberiyeyi ve kekiği ekleyin. 5 dk daha kısık ateşte kaynatarak yavaş yavaş pişirin. 

4- Balık suyunu tavaya ekleyip iyice tuz, biber serpin. Tavanın kapağını kapayın ve kısık ateşte 30 dk, ara sıra karıştırarak pişirin. Ahtapotların ve patateslerin gayet yumuşamış ve sosun yoğunlaşmış olması gerekir. Bu safhada, yahniyi soğumaya bırakabilir, ardından da gece dolaba kaldırabilirsiniz. 

5- Izgarayı orta ateşte ısıtın. Ekmekleri yapmak için sarmısak dişlerini ikiye bölüp kesik kenarlarını, ekmeklerin geniş yüzlerine sürün. Sarmısakları ezip yağa atın ve karışımı ekmeğin her iki yüzeyine de sürün. Ekmekleri, her iki yüzünü de gevrekleşip altınımsı bir kahverengi olana kadar ızgarada pişirin. 

6- Yahniyi servis etmek için, bütün gece dolapta beklediyse hafifçe tekrar ısıtın. Tuz ve biberini kontrol edip maydanoz yapraklarını ilave edin. Isıtılmış kaselerde, dumanı tüter şekilde, biberiye dalları ve sarımsaklı ekmek eşliğinde servis edin.

0 yorum:

Yorum Gönder

Ne düşündüğünüzü bize söyleyin... !

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popular Posts

 
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2011. balikciblog - Tüm Hakları Saklıdır